Podczas Rajdu Dakar w 2014 roku ścigało się wiele aut, ale zapamiętana została szczególnie ta jedna załoga. Panowie z Chti Friterie nie byli najszybsi, ale rajd ukończyli. Największe wrażenie robili jednak na postojach. Ich maszyna do ścigania bowiem to... food truck! Po ukończonym odcinku każdy mógł u nich liczyć na darmowe frytki, smażone w tylnej części ich pojazdu.

 

 

Jakie auto podołałoby takiemu zadaniu jeśli nie Toyota? Szczególnie Toyota HZJ79. Ten model Land Cruisera znany jest z solidności i niezawodności. Po zmianie silnika na turbodoładowany HDJ80 i wzmocnieniu zawieszenia, kierowca ma w nim do dyspozycji 200 KM. Pomimo frytownicy za kabiną to prawdziwy pojazd wyścigowy, który dzięki swojej wytrzymałości może konkurować z najlepszymi w swojej klasie. Dowód? Rajd Dakar ukończony na 58. miejscu wśród 200 uczestników w 2009 i 62. w 2014!

 

 

W przyszłym roku załoga Hervé DIERS/Alain BROUSSE zapuści się w piaski pustyni podczas rajdu Africa Eco Race. Poza wzmocnionym silnikiem w aucie zmieniono amortyzatory na Proflex + C2P nowej generacji, zamontowane z twardymi sprężynami. Z tyłu pozostawiono resory piórowe, jednak wzmocnione, a pojazd odchudzono o około 100 kg, aby uniknąć problemów jakie nękały auto w latach ubiegłych. Modyfikacje zawieszenia zrealizowano w Saint-Jean-d'Illac, w warsztatach Team Lardeau Competition, który będzie Team Managerem Ch'ti Friterie w wyścigu.

Wsparciem w rajdzie  dla załogi Toyota HJ 61 z zespołem będzie Jean-Pierre TESSIER/Franck BARBRY, ekipa, która uczestniczyła w Africa Eco Race w latach 2006 i 2009 oraz Rajdzie Dakar 2009 i 2014. 

 

 

Dlaczego food truck?

W ten nietypowy sposób załoga promuje przemysł z północnej Francji, w szczególności firmę HEDIMAG, producenta food trucków, który był wytwórcą słynnego sklepu z chipsami "Momo" z filmu "Welcome to the Ch'tis". Oczywiście food truck nie bedzie atrapą. Na biwakach znów będzie można delektować się świeżutkimi frytkami, smażonymi w tylnej cześci ich pojazdu!

 

 

Na podstawie: 2018.chtifriterie.com